Προεκτάσεις

Ως προς τη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία
Διαθεματική προσέγγιση με το μάθημα των Εικαστικών Ε’ και Στ’ Δημοτικού. (Ενότητα 3. Περιβάλλον)

Μαθητές και δάσκαλοι, ήρθε η ώρα να συνεργαστείτε και να κάνετε ένα υπέροχο μάθημα. Το παραπάνω wikiQuEsd μπορεί να συνδυαστεί με το μάθημα των Εικαστικών και συγκεκριμένα την Ενότητα 3, η οποία ασχολείται με το περιβάλλον. Στο πλαίσιο του μαθήματος , μπορείτε να εργαστείτε σαν ομάδα και να δημιουργήσετε μία μακέτα του περιβάλλοντος. Η μακέτα αυτή, θα είναι μια μικρογραφία της πόλης ή της γειτονιάς που ζείτε και θα είναι κυρίως φτιαγμένη από πλαστελίνη ή και πηλό. Πιο αναλυτικά, θα ήταν ωραίο να φτιάξετε τις προδιαγραφές για μια πόλη που θα μπορεί να προστατεύσει τους κατοίκους της από μία πιθανή καταστροφική για την ανθρώπινη δραστηριότητα και το περιβάλλον φυσική καταστροφή . Ακόμη, με οδοντογλυφίδες και μικρά χαρτόνια μπορείτε να δημιουργήσετε μικρές ταμπέλες, οι οποίες θα αναφέρουν το έργο που έχει διεξαχθεί και τι μπορεί να προσφέρει (Π.χ. Καθαρά φρεάτια -χωρίς σκουπίδια , έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκεύεται το νερό της βροχής).

Η ενότητα αυτή των Εικαστικών , είναι κατάλληλη , διότι παρουσιάζει εικόνες με σκουπίδια σε ακτές και πυρκαγιές, τα οποία είναι «έργα» του ανθρώπου και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν και ο άνθρωπος δεν ευθύνεται για την βροχή , ευθύνεται όμως σε μεγάλο βαθμό για τις επιπτώσεις της.

Ως προς τη κοινωνική διαδικασία

Τα παιδιά με την βοήθεια του/ της εκπαιδευτικού μπορούν να συντονιστούν και να κάνουν κάποια δράση ( πχ συλλογή τροφίμων , ρούχων , χρημάτων κλπ ) για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Φυσικά, η έκταση αυτής της δράσης δεν πρέπει να σταματήσει μόνο στην δράση αυτή καθαυτή ,αλλά να υπάρξει συζήτηση για την προσφορά και την αλληλεγγύη σε άλλους ανθρώπους . Η δράση αυτή δεν πρέπει να γίνει μηχανικά αλλά να έχει προηγηθεί μια συζήτηση και μετά μια αξιολόγηση της όλης διαδικασίας .

creative.jpeg
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License